Vepřová panenka ve slanině s houbovou omáčkou

Vepřová panenka neboli vepřová svíčková patří mezi nejchutnější libové vepřové maso, je ideální na minutky nebo dušení. Houbová omáčka je výbornou přílohou, kterou si můžete připravit ze sušených i čerstvých hub (hřiby, lišky,...).

Ingredience:

(Houbová omáčka)

Ingredience

  • 30 g sušených hub 
  • olej
  • 1 šalotka
  • tymián
  • 0,5 dcl bílého vína
  • římský kmín
  • 400 ml 31% smetany
  • sůl a černý pepř

(Vepřová panenka)

  • 500 g vepřové panenky
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • rostlinný olej
  • sůl a černý pepř dle chuti

Houbová omáčka ke steakům:

  1. Sušené hříbky namočíme na hodinu do studené vody, potom uvaříme do měkka. 
  2. Scedíme a houby nakrájíme na nudličky.
  3. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na oleji do sklovita.
  4. Přidáme hříbky a tymián, potom sůl, černý pepř, římský kmín a zastříkneme bílým vínem.
  5. Nakonec přidáme smetanu a povaříme do zhoustnutí.
  6. Houbová smetanová omáčka je hotová.

Postup prípravy panenky:

  1. Vepřovou panenku odblaníme, osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi zprudka opečeme na slunečnicovém oleji ze všech stran.
  2. Zatáhnuté maso potřeme dijonskou hořčicí, zabalíme do předem vyskládaných plátků anglické slaniny a vložíme do pekáčku.
  3. Pečeme 10 - 12 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C.
  4. Panenka má být uvnitř růžová a uchovat si svou šťavnatost.
  5. Po tepelné úpravě necháme maso 2 minuty odpočinout.
  6. Potom ji můžeme nakrájet na plátky a servírovat.
  7. Vhodná příloha je grilovaná zelenina ale šťouchané brambory.