Vepřová krkovička na černém pivu s rösti

Vepřová krkovička je na tento recept nejlepší volbou.  Je to jeden z mála kusů masa, který nemá „specifickou“ vůni, a díky prorostům je krásně šťavnatá, maso zkřehne a nasaje do sebe okolní chuti.

Ingredience:

Krkovice

• 5 plátků vepřové krkovice
• 4 středně velké cibule
• 100 g anglické slaniny
• 7 stroužků česneku
• 70 g sádla
• 100 ml černého piva
• sůl, pepř podle chuti
• dijonská hořčice
• miska hladké mouky

Postup:

1. Trochu silnější plátky krkovice jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Pomažeme dijonskou hořčicí a lehce obalíme v hladké mouce.
2. Maso zprudka opečeme na sádle na pánvi z obou stran a vložíme do pekáče.
3. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek nakrájený na plátky spolu se slaninou na kostičky orestujeme na stejné pánvi a přidáme k masu. Obsah pekáče zalijeme černým pivem.
4. Pečeme v předehřáté troubě cca na 180 – 200°C nejprvepřikryté, až bude maso téměř hotové, dopékáme ho odkryté. Tím vypečeme přebytečnou vodu a zůstane nám jenom dobrá šťáva.

Bramborové rösti

Bramborové rösti

Ingredience:

 800 g brambor
• 1 vaječný žloutek
• rostlinný olej
• sůl, pepř

Postup:

Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo. Přidáme žloutek, sůl a pepř. Promícháme a vytvoříme placičky ve stylu bramboráčku. Na pánvi rozehřejeme olej a rösti opečeme do zlaté barvy, poté přendáme do pekáče a necháme dodělat v troubě na cca 15 minut na 150° C.

S receptem se můžete setkat ve škole vaření Chefparade na kurzu Maso, maso, maso II, který pro vás připravil šéfkuchař Marek Rauvolf.