Je křehké, šťavnaté, má příjemnou vůni a mírně nasládlou chuť. Není divu, že je telecí maso tak oblíbené. Ze kterých telat je nejlepší a jak se obvykle využívá v kuchyni?
Nejlepší je maso z telat starých 4–6 týdnů
Telecí maso je takzvané bílé maso – je z jatečného telete (mladého skotu) a nerozlišuje se pohlaví. Tato telata se živí převážně mlékem a mívají od dvou do deseti týdnů. Vůbec nejhodnotnější telecí pochází z telat, která jsou od čtyř do šesti týdnů stará, jsou dobře krmená, plně zmasilá a váží asi 100 kilo.
Telecí maso se zařazuje do dvou jakostních tříd. V té první jsou dobře prokrmená, prvotřídní telata, která mají jemné klouby a nižší obsah klihotvorných látek. Do druhé jakostní třídy patří telata průměrně zmasilá, která mají znatelné kyčelní a obratlové trny a hrubší klouby.
Jak telecí maso vypadá?
Barva telecího masa je jasně šedorůžová. Maso je křehké, šťavnaté a libové a díky jemným svalovým vláknům je také mnohem snáz stravitelné než ostatní druhy masa. I proto se často používá pro nejrůznější dietní pokrmy. Nemusí se ani dlouho tepelně upravovat – využívá se tak pro přípravu minutek.
Na druhou stranu obsahuje telecí více vody a snadno se proto kazí. Obecně bývá telecí dražší než hovězí ze staršího skotu.
Nevíte si rady, kde koupit dobré maso? Poradíme vám v našem článku Kde pořídit kvalitní maso? Poznejte svého řezníka.
Jak využít jednotlivé části telecího masa
Telecí maso se většinou spotřebuje pro okamžitou kuchyňskou úpravu a jen malé množství se využívá pro výrobu speciálních uzenin.
Jak už jsme zmínili, hodí se zejména na minutky – setkáte se tak nejčastěji s telecím v podobě přírodních a smažených řízků, medailonků, steaků, dušených nebo pečených minutek. Telecí plecko si můžete vychutnat jako ragú, v rizotu anebo zadělávané a upravené třeba na paprice.
Ať už si telecí maso připravíte jakkoliv, nebo na něj zajdete do restaurace, určitě si pochutnáte.