Sous Vide - steak z roštěnce s křenovým krémem

Lahodný steak z vysokého roštěnce s křenovým krémem, nakládanou mrkví a ředkví. Výborně se k němu hodí i borůvková omáčka. Připravte si pokrm jako od michelinského šéfkuchaře a díky metodě Sous Vide – vaření ve vakuu, bude váš steak naprosto dokonalý! Nejčastěji se vakuuje ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou při teplotě 55-60 stupňů.

Na steak připravený metodou Sous Vide:

Sous Vide steak

  • steak z vysokého roštěnce
  • cayenský pepř
  • kuličky barevného pepře
  • sůl
  • cukr
  • čerstvý rozmarýn
  • máslo
  • křen
  • smetana
  • mrkev
  • bílá ředkev
  • borůvky
  • citronová šťáva
  • Sous Vide přístroj
  • vakuovačka a vakuovací sáčly

Postup:

  1. Roštěnec omyjeme, osolíme, opepříme a s tymiánem vložíme do vakuovacícho sáčku. Vyvakuujeme.
  2. Vložíme do lázně přístroje na 2-4 hodiny na 56,5 stupně.
  3. Na křenový krém. Smetanu si ušleháme dotuha. Křen nastrouháme a vytlačíme přebytečnou vodu. Osolíme, opepříme a přidáme do ušlehané smetany. Vychladíme.
  4. Mrkev a bílou ředkev si nastrouháme v poměru podle chuti. Osolíme, lehce pocukrujeme, pořádně promícháme a vymačkáme zbylou šťávu. Zalijeme nálevem z cukru, octa a teplé vody. Nálivem zalijeme zeleninu, alespoň hodinku před konzumací.  (Můžeme uchovávat ve skleničce v lednici.)
  5. Borůvky vložíme do hrnce, zasypeme několika lžícemi cukru, přidáme citronovou šťávu a provaříme. Omáčku vychladíme.
  6. Maso vyjmeme z vakuovacího sáčku, pečlivě obalíme v rozdrceném barevném pepři, ideální je hmoždíř. Máslo si rozehřejeme na pánvi a steak na něm zprudka opečeme. Maso vyjmeme, necháme chvíli odpočinout a nakrájíme na šikmé plátky. Podáváme s křenovým krémem a nakládanou mrkví s ředkví. Přidáme omáčku z borůvek.
Sous Vide přístroj Steba
5199,-

Koupit
Sous Vide přístroj Demi 9 l
9490,-

Koupit
Vakuovačka Guzzanti
2099,-

Koupit
Vakuovačka Steba
2299,-

Koupit
Fólie do vákuovačky
499,-

Koupit

7 základních výhod metody Sous Vide? Jaké to jsou?

        1. Pokrmu zůstává charakteristické aroma, živiny i šťavnatost
        2. Jde o zdravé vaření bez zbytečného tuku
        3. Uspoříte energii (i svoji při mytí nádobí)
        4. V některých přístrojích připravíte až 50 porcí najednou
        5. Nedochází k vysoušení ani oxidaci potravin
        6. Můžete zde připravovat maso, zeleninu, houby...
        7. U masa nastane minimální váhový úbytek