Lahodný steak z vysokého roštěnce s křenovým krémem, nakládanou mrkví a ředkví. Výborně se k němu hodí i borůvková omáčka. Připravte si pokrm jako od michelinského šéfkuchaře a díky metodě Sous Vide – vaření ve vakuu, bude váš steak naprosto dokonalý! Nejčastěji se vakuuje ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou při teplotě 55-60 stupňů.
Na steak připravený metodou Sous Vide:

- steak z vysokého roštěnce
- cayenský pepř
- kuličky barevného pepře
- sůl
- cukr
- čerstvý rozmarýn
- máslo
- křen
- smetana
- mrkev
- bílá ředkev
- borůvky
- citronová šťáva
- Sous Vide přístroj
- vakuovačka a vakuovací sáčly
Postup:
- Roštěnec omyjeme, osolíme, opepříme a s tymiánem vložíme do vakuovacícho sáčku. Vyvakuujeme.
- Vložíme do lázně přístroje na 2-4 hodiny na 56,5 stupně.
- Na křenový krém. Smetanu si ušleháme dotuha. Křen nastrouháme a vytlačíme přebytečnou vodu. Osolíme, opepříme a přidáme do ušlehané smetany. Vychladíme.
- Mrkev a bílou ředkev si nastrouháme v poměru podle chuti. Osolíme, lehce pocukrujeme, pořádně promícháme a vymačkáme zbylou šťávu. Zalijeme nálevem z cukru, octa a teplé vody. Nálivem zalijeme zeleninu, alespoň hodinku před konzumací. (Můžeme uchovávat ve skleničce v lednici.)
- Borůvky vložíme do hrnce, zasypeme několika lžícemi cukru, přidáme citronovou šťávu a provaříme. Omáčku vychladíme.
- Maso vyjmeme z vakuovacího sáčku, pečlivě obalíme v rozdrceném barevném pepři, ideální je hmoždíř. Máslo si rozehřejeme na pánvi a steak na něm zprudka opečeme. Maso vyjmeme, necháme chvíli odpočinout a nakrájíme na šikmé plátky. Podáváme s křenovým krémem a nakládanou mrkví s ředkví. Přidáme omáčku z borůvek.
Sous Vide přístroj Steba
5199,-Koupit
Sous Vide přístroj Demi 9 l
9490,-Koupit
Vakuovačka Guzzanti
2099,-Koupit
Vakuovačka Steba
2299,-Koupit
Fólie do vákuovačky
499,-Koupit
7 základních výhod metody Sous Vide? Jaké to jsou?
- Pokrmu zůstává charakteristické aroma, živiny i šťavnatost
- Jde o zdravé vaření bez zbytečného tuku
- Uspoříte energii (i svoji při mytí nádobí)
- V některých přístrojích připravíte až 50 porcí najednou
- Nedochází k vysoušení ani oxidaci potravin
- Můžete zde připravovat maso, zeleninu, houby...
- U masa nastane minimální váhový úbytek