GRILY TEFAL nyní -15%!
Využijte do konce měsíce slevu a pořiďte si domů praktický gril!

Sirloin steak – proč si ho zamilovat a jak si ho snadno připravit doma

Sirloin steak trhá žebříčky popularity. Je totiž tak jemný a šťavnatý, že se po něm budete oblizovat ještě týden. Tento steak se hodí hlavně na grilování, ale v celku ho můžete i péct.

Prémiové hovězí, na kterém si pochutnáte i doma

Sirloin steak pochází z nízkého roštěnce, ze zadní části zvířete. Ta nemá tolik pohybu jako například rameno, a tak je výsledná chuť masa velmi jemná. Název sirloin byl dříve rozšířený zejména ve Spojených státech, dnes ho ale pod tímto jménem známe i u nás.

Řezníci nechávají maso na sirloin steak viset až 50 dní. Díky tomu si udržuje skvělou chuť hovězího. V poslední době se začíná sirloin steak prodávat i s kostí. Je tak mnohem šťavnatější a má výraznější chuť.

Sirloin-steak2

Jak sirloin steak správně připravit

Prvotřídní sirloin steak je tak akorát mramorovaný a má velmi jemné pavučinky tuku. Díky tomu se ve vašich ústech dokonale rozpustí. Pokud zakoupíte sirloin steak bez kosti, většinou ho seženete i za přijatelnou cenu a pohostíte celou rodinu. Která pravidla dodržovat při nákupu masa a před jeho přípravou?

  • Minimální výška steaku by vždy měla být zhruba 2,5 centimetrů.
  • Při nákupu si všímejte detailů – čerstvý sirloin steak by měl mít tmavě červenou barvu a jemné mramorování. Kolem steaku by měl být pás bílého tuku.
  • Vytáhněte maso z ledničky alespoň 30 minut před samotnou přípravou, aby se dostalo na pokojovou teplotu. Nedostane tak šok, kvůli kterému by se pak špatně propékalo.
  • Před zpracováním steak umyjte pod studenou vodou z obou stran a poté pořádně usušte pomocí papírových ručníků.

Sirloin-steak3

Jak na samotnou přípravu sirloin steaku:

  1. Stačí kvalitní olej a mořská sůl – nepoužívejte zbytečně grilovací koření. V létě můžete sáhnout po čerstvých bylinkách.
  2. Počkejte, až se pánev dobře rozpálí, a teprve poté na ni vložte maso.
  3. Grilujte na silné a těžké grilovací pánvi.
  4. Maso zhruba po dvou minutách otočte na druhou stranu a nechejte klidně ležet.
  5. Poté ho nechejte dodělat v troubě, na středně propečený steak stačí necelé 4 minuty při 180 až 190 °C.
  6. Jakmile je hotovo, nechejte sirloin steak ještě chvíli odpočinout.

Mezitím si připravte chuťové pohárky na neopakovatelný zážitek. Na vynikajícím sirloin steaku si totiž pochutnáte tak, že už nebudete chtít jíst nic jiného.

Sirloin-steak1

Tip: Přečtěte si 5 typů koření, které se hodí k hovězímu masu!