Grilovaný losos v karamelové omáčce v 5 krocích!

Karamelizovaný losos

Losos na grilu, obecně ryby na grilu, sladkovodní, mořské nebo i plody moře jsou chutově velmi výborné. Neobsahují příliš tuku, jejich příprava je rychlá a jednoduchá a hodí se pro každou příležitost. Vyzkoušíte recept z kurzu Chefparade - Grilovaný losos s rajčatovou salsou?

Důležitý je samozřejmě i výběr grilu. V tomto článku naleznete to nejdůležitější: Je lepší plynový gril? Gril na dřevěné uhlí nebo elektrický gril? Za nás doporučujeme grily značky Weber.

Grilovaný losos, marinovaný v karamelové omáčce

Ingredience:

  • filety lososa (cca 680 g)
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 60 g tmavého cukru
  • 20 g hrubozrnné soli
  • 1 lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku
  • voda
  • pepř
  • citron nebo pomeranč

Postup:

  1. Rybu zbavíme šupin, opláchneme, osušíme a naporcujeme na filety cca 170 g, nasolíme lehce hrubou solí.
  2. V misce smícháme sójovou omáčku, hnědý cukr, vodu, pepř a rozmačkaný česnek-cukr se musí rozpustit.
  3. Rybu vložíme do igelitového sáčku spolu s marinádou a necháme ½ hodiny odpočinout.
  4. Grilujeme filety nejprve kůží dolů po obou stranách cca 6 min.
  5. Grilovaný losos podáváme s lehkým s rajčatovou salsou a pečivem.

Rajčatová salsa

Ingredience:

Rajčatová salsa

  • 4 velká rajčata, nakrájená
  • 1 velká cibule, nadrobno nasekaná
  • 2 stroužky česneku, prolisovaného
  • 1 svazek čerstvého koriandru, nasekaného
  • 1-2 jalapeňo papričky, nasekané
  • limetková šťáva
  • sůl na dochucení

Postup:

  1. V malé misce smícháme rajčata, cibuli, česnek, koriandr a limetkovou šťávu.
  2. Podle chuti přidáváme po 2 čajových lžičkách jalapeňos a ochutnáváme po každém přidání, jak je salsa pálivá.
  3. Jalapeňo papričky se liší v pálivosti, proto je důležité salsu pravidelně ochutnávat, aby nebyla příliš ostrá.

Paprička Jalapeño pochází z Mexika. Dorůstá velikosti 5 až 8 cm. Dosahuje pálivosti 2 500 až 6 000 SHU, čímž je řazena mezi mírně pálivé až pálivé chilli papričky. Existuje mnoho vyšlechtěných druhů, mezi které patří například: Merita, Meco a Tipico, které se využívají především v mexické kuchyni.