Losos na grilu, obecně ryby na grilu, sladkovodní, mořské nebo i plody moře jsou chutově velmi výborné. Neobsahují příliš tuku, jejich příprava je rychlá a jednoduchá a hodí se pro každou příležitost. Vyzkoušíte recept z kurzu Chefparade - Grilovaný losos s rajčatovou salsou?
Důležitý je samozřejmě i výběr grilu. V tomto článku naleznete to nejdůležitější: Je lepší plynový gril? Gril na dřevěné uhlí nebo elektrický gril? Za nás doporučujeme grily značky Weber.
Grilovaný losos, marinovaný v karamelové omáčce
Ingredience:
- filety lososa (cca 680 g)
- 3 lžíce sojové omáčky
- 60 g tmavého cukru
- 20 g hrubozrnné soli
- 1 lžíce oleje
- 4 stroužky česneku
- voda
- pepř
- citron nebo pomeranč
Postup:
- Rybu zbavíme šupin, opláchneme, osušíme a naporcujeme na filety cca 170 g, nasolíme lehce hrubou solí.
- V misce smícháme sójovou omáčku, hnědý cukr, vodu, pepř a rozmačkaný česnek-cukr se musí rozpustit.
- Rybu vložíme do igelitového sáčku spolu s marinádou a necháme ½ hodiny odpočinout.
- Grilujeme filety nejprve kůží dolů po obou stranách cca 6 min.
- Grilovaný losos podáváme s lehkým s rajčatovou salsou a pečivem.
Rajčatová salsa
Ingredience:
- 4 velká rajčata, nakrájená
- 1 velká cibule, nadrobno nasekaná
- 2 stroužky česneku, prolisovaného
- 1 svazek čerstvého koriandru, nasekaného
- 1-2 jalapeňo papričky, nasekané
- limetková šťáva
- sůl na dochucení
Postup:
- V malé misce smícháme rajčata, cibuli, česnek, koriandr a limetkovou šťávu.
- Podle chuti přidáváme po 2 čajových lžičkách jalapeňos a ochutnáváme po každém přidání, jak je salsa pálivá.
- Jalapeňo papričky se liší v pálivosti, proto je důležité salsu pravidelně ochutnávat, aby nebyla příliš ostrá.
Paprička Jalapeño pochází z Mexika. Dorůstá velikosti 5 až 8 cm. Dosahuje pálivosti 2 500 až 6 000 SHU, čímž je řazena mezi mírně pálivé až pálivé chilli papričky. Existuje mnoho vyšlechtěných druhů, mezi které patří například: Merita, Meco a Tipico, které se využívají především v mexické kuchyni.