Chutney – mangové s chilli

Chutney v překladu znamená pikantní džem a je velmi populární v Indii a jihovýchodní Asii. Jde o uvařené pikantní ovoce, které se skvěle hodí například ke steakům. Může být sušší nebo šťavnatější omáčka, s hrubší nebo jemnou texturou.

Ingredience

Mangové chutney

  • 1 velké nebo dvě malá manga
  • šťáva z poloviny citronu
  • 2 ks chilli papriček
  • 1 dcl bílého vinného octa
  • 20 g hnědého cukru
  • 2 cm zázvoru
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka soli

Postup

  1. Oloupejte mango. Očistěte chilli papričky od semínek a nasekejte nadrobno. Očištěné mango nakrájejte na kostičky a zázvor na plátky.
  2. Zkaramelizujte hnědý cukr. Přidejte nakrájený zázvor a chilli.
  3. Přidejte citronovou šťávu, zalijte vinným octem a lehce osolte.
  4. Přidejte mango a vařte cca. 30-40 minut, dokud směs nezhoustne. Na konec přidejte kardamon podle chuti.

S čím jíst chutney?

Vychutnejte si ho spolu s masem, sýry nebo jen tak na kousku pečiva. Při přípravě můžete chutney ozvláštnit jablkem, broskve­mi nebo jiným ovocem. Doporučujeme také vyzkoušet mátovo-koriandrové, datlovo-zázvorové nebo cibulové chutney. Stejně jako u jiných marmelád, můžete chutney sterilizovat ve skleničce a otevřít si ho časem.