Chutney v překladu znamená pikantní džem a je velmi populární v Indii a jihovýchodní Asii. Jde o uvařené pikantní ovoce, které se skvěle hodí například ke steakům. Může být sušší nebo šťavnatější omáčka, s hrubší nebo jemnou texturou.
Ingredience
- 1 velké nebo dvě malá manga
- šťáva z poloviny citronu
- 2 ks chilli papriček
- 1 dcl bílého vinného octa
- 20 g hnědého cukru
- 2 cm zázvoru
- špetka mletého kardamomu
- špetka soli
Postup
- Oloupejte mango. Očistěte chilli papričky od semínek a nasekejte nadrobno. Očištěné mango nakrájejte na kostičky a zázvor na plátky.
- Zkaramelizujte hnědý cukr. Přidejte nakrájený zázvor a chilli.
- Přidejte citronovou šťávu, zalijte vinným octem a lehce osolte.
- Přidejte mango a vařte cca. 30-40 minut, dokud směs nezhoustne. Na konec přidejte kardamon podle chuti.
S čím jíst chutney?
Vychutnejte si ho spolu s masem, sýry nebo jen tak na kousku pečiva. Při přípravě můžete chutney ozvláštnit jablkem, broskvemi nebo jiným ovocem. Doporučujeme také vyzkoušet mátovo-koriandrové, datlovo-zázvorové nebo cibulové chutney. Stejně jako u jiných marmelád, můžete chutney sterilizovat ve skleničce a otevřít si ho časem.