Bramborové hranolky – Kdo by odolal?

Bramborové hranolky jsou pochoutkou, které neodolá téměř nikdo. Málokdo ale nad talířem těchto smažených bramborových hranolků přemýšlel nad jejich původem, přičemž by se o jejich historii dalo povídat hodiny. O původ hranolek se přetahuje hned několik států.  Podle některých zdrojů je domovem bramborových hranolek Belgie a odtud se smažená pochoutka rozšířila do celého světa.  O prventsví však usiluje i Francie.

Bramborové hranolky ve světě

V Belgii se hranolky podávají s nepřeberným množstvím omáček a jejich charakteristickým rysem je silnější řez a smažení v hovězím tuku. Na stánky – hranolkárny narazíte na každém kroku a bezesporu patří Belgičané k největším milovníkům hranolek na světě.  Coby příloha se podávají téměř ke každému pokrmu. Například i k mušlím.  Hranolky tam milují natolik, že jím na počest otevřeli muzeum hranolků. Zde se dozvíte nejen o různých typech brambor, uvidíte nářadí nutné k přípravě, ale lze si zde prohlédnout i repliku typické belgické hranolkármy, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet celý výrobní proces.

hranolkarna

Příznačné a charakteristické jsou hranolky také pro anglickou kuchyni. Právě tam totiž nedají na tuto přílohu dopustit a jedí jí takřka ke všemu. Známý je například pokrm Fish and Chips, tedy smažená ryba a hranolky.

V přehledu zemí, kde její obyvatele hranolky doslova milují, nesmíme zapomenout na Spojené státy americké. Tam jsou hranolky, coby součást fast foodu, každodenní součástí jídelníčku většiny populace.

Bramborové hranolky – jak se hodnotí? 

Aby měly hranolky správnou konzistenci a chuť, je důležité vybrat kvalitní odrůdu hlavní suroviny, tedy brambor. Hodí se zejména velké brambory varného typu C, tedy brambory moučné, které obsahují nejvyšší podíl škrobu.

Existuje nepřeberné množství druhů hranolek, liší se svým řezem, délkou, tvarem i vhodností přípravy ve fritovacím hrnci či v troubě. Největší výrobci a prodejci hranolek mají utvořenou jakousi stupnici, podle níž hodnotí kvalitu svých hranolek. Kvalita se hodnotí například na základě délky hranolek, platí totiž, že délka bramborové hranolky je znakem její kvality. Dále se hranolky posuzují na základě obsahu černých bodů, neboli oček, jež jsou výraznou vadou. Kvalitní hranolky poznáte také podle jejich křehkosti. Správné bramborové hranolky mají po tepelné úpravě krásně „šustit“ a musí jít lehce zlomit napůl. Gumové hranolky jsou považovány za přílohu nízké kvality.

V dnešní době se hranolky připravují nejen tradičně ve friťáku nebo hlubším hrnci, ale také na pánvi či v troubě bez oleje. Ač tak, či tak, hranolky patří a patřit vždy budou k nejoblíbenější příloze vůbec. A jak správně udělat bramborové hranolky? Např. podle receptu školy vaření Chefparade, kde se s nimi můžete setkat např. na kurzu I love burgers.

Hranolky

Recept na domácí hranolky z čerstvých brambor se sýrovou omáčkou

Ingredience:

  • 4 větší brambory
  • 200 g čedaru
  • 9 g kukuřičného škrobu
  • 240 ml kondenzovaného mléka + extra smetana

Postup:

Brambory nakrájíme na požadovanou velikost hranolek a namočíme na 2-3 hodiny do vody, kterou budeme průběžně měnit. Poté hranolky ponoříme na pár minut (dle velikosti) do vařící se vody, rychle zchladíme a položíme na savý papír. Hranolky by měly být poloměkké. Rozložíme je na pečící papír a dáme zmrznout. Ve fritéze (nebo hlubším hrnciú rozpálíme dostatečné množství oleje (1:10 – tedy na 100 g smažící se porci 1 l oleje) na 180 °C. Zmražené hranolky vkládáme po menších dávkách, necháme usmažit dokřupava a poté rozmístíme na savý papír.

Čedar pokrájíme na malé kostky a promícháme se škrobem. Vložíme do hrnce, zalijeme mlékem a za stálého míchání přivedeme zvolna k varu. Opatrně prováříme asi 5-10 minut. Pokud se vám bude zdát konzistence příliš hustá, lze zředit smetanou. Podáváme teplé. Pokud omáčka ztuhne, lze ji rozehřát v mikrovlnné troubě, po 30 sekundách promícháme, opakujeme, dokud není omáčka tekutá.