Bez brambor: Výborné zeleninové hranolky zpestří váš oběd

Nechutnají vám brambory? Nebo jste se jich přejedli a k obědu si chcete vychutnat o něco zdravější přílohu? Vsaďte na zeleninu. Zeleninové hranolky jsou překvapivě chutné a se správnou omáčkou vyladí váš steak k dokonalosti.

Z které zeleniny si hranolky připravit

Experimentovat můžete samozřejmě podle libosti. My jsme pro vás pro začátek připravili přehled zeleniny, která je na domácí zeleninové hranolky ideální. Uvidíte, jak si na nich pochutnáte.

Dýně

Dýně je na přípravu zeleninových hranolek přímo skvělá. Snadno se totiž zpracovává, a budete je tak mít hotové raz dva. Kromě toho má dýně spoustu prospěšných účinků pro vaše zdraví. Díky vysokému obsahu antioxidantů chrání před volnými radikály a zpomaluje stárnutí, zlepšuje také stav naší pleti a posiluje imunitní systém.

Dýně se snadno stravuje a navíc se po ní nepřibírá, s klidným svědomím ji proto můžete zařadit do dietního jídelníčku.zeleninove-hranolky1

Recept na dýňové hranolky

Ingredience:

  • 1 středně velkou dýni Hokkaido
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • drcený/mletý kmín
  • bylinky podle chuti (oregano, tymián, rozmarýn)

Postup:

  1. Dýni omyjte a vydlabejte, nezbavujte ji slupky.
  2. Poté ji nakrájejte na menší půlměsíčky tak, aby se podobaly hranolkům.
  3. Rozložte hranolky na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, okořeňte, přidejte bylinky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30–40 minut.

Mrkev

Pokud trpíte nervozitou, astmatem nebo kožním onemocněním, konzumujte pravidelně mrkev. Tato prospěšná zelenina také pomáhá zmírňovat zánětlivé procesy, upravovat hladinu hormonů a činnost jater.

Ačkoliv krátkozrakost nevyléčí, jak nám klamně tvrdily maminky a babičky, i přesto dokáže mrkev zlepšovat noční vidění a chránit oči před šeroslepostí a zeleným i šedým zákalem, a to díky vysokému obsahu beta-karotenu. Ten se navíc uvolní mnohem více při tepelném zpracování. O důvod víc, proč si připravit mrkvové hranolky.

Recept na mrkvové hranolky

Ingredience:

Postup:

  1. Očistěte mrkev, nakrájejte ji na hranolky a vložte do misky.
  2. Přilijte olivový olej a pořádně promíchejte, ať se v něm hranolky obalí.
  3. Dochuťte podle svých preferencí. Přidejte sůl, pepř, bylinky nebo třeba sezam.
  4. Rozložte hranolky na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 25 minut.

Červená řepa

Doby, kdy jsme se kvůli školním jídelnám nemohli na řepu ani podívat, jsou naštěstí už dávno pryč. Dnes si tuto pochoutku můžete užít v několika podobách. Vyzkoušeli jste už řepové hranolky? Dejte jim šanci. Prospějete i svému zdraví. Červená řepa je bohatá na vitamíny B1, B2, B9 a E a minerály, jako je draslík, vápník, železo, hořčík, křemík a mnohé další. Pomáhá snižovat cholesterol v krvi, podporuje činnost jater a má také blahodárný vliv na naši pokožku, vlasy a nehty.

zeleninove-hranolky2

Recept na řepové hranolky

Ingredience:

  • 3 větší červené řepy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl,
  • pepř
  • lžičku uzené papriky na dochucení.

Postup:

  1. Řepu oloupejte a nakrájejte na hranolky.
  2. Přidejte do mísy a přilijte olej.
  3. Směs osolte, opepřete a dochuťte uzenou paprikou. Vše pořádně promíchejte.
  4. Řepové hranolky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při    180 °C asi 35 minut.

Celer

Chcete nastartovat metabolismus a zhubnout? Bez celeru se neobejdete. Zejména na podzim je tato zelenina velmi vyhledávaná. Posiluje totiž imunitní systém a dokáže spolehlivě zahnat rýmu i kašel.

Celer je bohatý na vitamíny A, B1, B2, B6 a C, kromě toho obsahuje také železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, sodík, kyselinu listovou a aminokyseliny. Ještě váháte, zda si z něj připravit hranolky?

Recept na celerové hranolky

Ingredience:

  • 1 středně velký celer
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • bylinky na dochucení (tymián, oregano)

Postup:

  1. Celer očistěte a nakrájejte na hranolky.
  2. Přidejte ho do větší misky, do které přilijte olej, sůl, pepř a podle chuti bylinky.
  3. Směs řádně zamíchejte a celerové hranolky vyložte na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 30 minut.

Sami vidíte, že zeleninové hranolky jsou hotové raz dva. Dejte bramborám pauzu a připravte si k obědu přílohu z mrkve, dýně, celeru nebo řepy. Vsadíme se, že si zeleninové hranolky tak oblíbíte, že na ty bramborové brzy zapomenete.

zeleninové-hranolky3

Tip: Ke skvělé příloze nesmí chybět maso. Připravte si k zeleninovým hranolkům  jedinečného  pošírovaného amura.