Batátové hranolky v 5 krocích

Batátové hranolky jsou perfektní přílohou ke steakům či burgerům. Nebojte se zařadit batáty do svého jídelníčku. Pořád kolem nich chodíte v obchodě a ještě jste se neodhodlali je vyzkoušet? Přihoďte tentokrát batáty do košíku a připravte si z nich vynikající hranolky. Garantujeme vám, že se po nich jen zapráší.

Zdraví prospěšné batáty

Batáty jsou plné minerálů a dalších prospěšných látek. Bohaté jsou zejména na vitamín A a B6, pomáhají nám tak zlepšovat zrak a bojovat s pochmurnou náladou i nespavostí. A to jistě oceníte nejen v zimních měsících. Kromě toho zlepšují trávení, podporují imunitní systém, a dokonce mírní projevy epilepsie. Obsahují také mnohem více důležitého vitamínu C než klasické brambory.

 

Kde se batáty vzaly

Ačkoliv u nás se pořád tváří jako novinka, batáty patří mezi vůbec nejstarší známé typy zeleniny. Ve Střední Americe se objevily už před mnoha tisíci lety a do Evropy je po své dobrodružné výpravě přivezl Kryštof Kolumbus. Odtud se postupně rozšířily do všech koutů světa. A dnes si je můžeme vychutnat třeba jako neodolatelné batátové hranolky.

Nasládlá a výrazná chuť vás zaujme

Batátové hranolky vzhledově připomínají ty klasické, liší se ale chutí a barvou. Nejznámější jsou oranžové a červené. Jejich barva závisí na obsahu betakarotenu, který je v batátech obsažen.

A jak batátové hranolky chutnají? Mají jemně nasládlou chuť, kterou si zamilujete. Jsou výraznější než hranolky z klasických brambor a nemusíte je ani příliš dochucovat. Pokud už nevíte, čím byste doplnili steak, vsaďte na batátové hranolky. Určitě neuděláte chybu.

Už se vám sbíhají sliny? Vůbec se nedivíme. Máme pro vás proto recept, se kterým bude příprava batátových hranolků hračka.

Připravte si vlastní batátové hranolky

batátové-hranolky

Ingredience:

Postup:

  1. Nejprve předehřejte troubu na 200 °C. Batáty důkladně umyjte pod studenou vodou, abyste je zbavili špíny (nemusíte je škrábat).
  2. Rozkrojte brambory na poloviny a poté každý kousek znovu na polovinu, dokud nebudete mít 8 hranolků, připomínajících špalky.
  3. Vložte hranolky do velké mísy, přidejte sůl, pepř, sladkou papriku, olivový olej a důkladně promíchejte.
  4. Batátové hranolky rozložte na plech vyloženeý pečícím papírem. Pečte asi 35 až 40 minut nebo dokud nebudou zlaté a pořádně propečené.
  5. Po upečení je nechte pár minut ležet a pak můžete servírovat. Přidejte je ke steaku anebo si je vychutnejte samotné. V každém případě vás dostanou.
 

batatove-hranolky-v-troube-1024x683

Tip: K batátovým hranolkám se skvěle hodí smetanová omáčka s bylinkami. Zkuste ji podle našeho receptu.