5 nejčastějších chyb - příprava steaků

Příprava steaků vypadá jako jednoduchá záležitost, zdání ovšem klame. Prvotním předpokladem sice je správné a dlouze uleželé maso, neméně důležité je však i dodržování správného postupu, neporušování základních pravidel a v neposlední řadě vytrvalý trénink. Protože proč? Učený z nebe nespadl. Pokud toužíte po bezkonkurenčním steaku, vyvarujte se při přípravě zbytečných chyb. Prozradíme vám, které to jsou.

Příprava steaků - Chyba č.1: Koupím nějaké maso, jedno jaké

Základní chyba číslo jedna. Lahodný steak můžete připravit prakticky z jakéhokoliv masa, ať už je to drůbeží, vepřové, jehněčí, losos nebo tuňák. Výhradně z hovězího se připravuje ale steak v pravém slova smyslu, jehož název vznikl zkrácením anglického beef (hovězí) steak. O něm bude právě řeč.
Hovězí se pochopitelně neskládá pouze z jednoho druhu masa, a proto je důležitá správná volba. Jednotlivé části se liší vzhledem, strukturou a typem úpravy, a ne všechny se hodí pro grilování na pánvi či grilu. Pokud vsadíte na svíčkovou, vysoký nebo nízký roštěnec, pupek nebo malý ořech, máte částečně vyhráno.

Příprava steaků - Chyba č.2: Z lednice rychle na pánev!

I když si koupíme kvalitní maso, můžeme ho špatnou přípravou zkazit. Prvním krokem ke znehodnocení je, že maso z lednice dáme rovnou na rozehřátou grilovací pánev nebo gril. Ideální doba zahřátí masa na pokojovou teplotu je jedna hodina. Záleží ale na velikosti plátku masa, například ty tenké typu filet mignon stačí nechat odležet pouze 30 minut. V mezičase opatrně odstraňte ostrým nožem tuhé blány. Dejte si ale pozor, abyste neporušili svalovinu, z níž by při tepelné úpravě vytekla šťáva. Tuk neodstraňujte, dodává masu chuť a brání jeho vysušení. Pokud se budete držet naší rady, steaky budou šťavnaté, s pěknou barvou uvnitř i na povrchu a zachovají si lahodnou chuť.

Příprava steaků - Chyba č.3: Spousta koření dodá masu tu správnou chuť

Kdyby vás slyšeli šéfkuchaři ze špičkových restaurací, lekli by se a utekli. Na veškeré kořenící směsi raději zapomeňte, masu akorát ublíží. Steaky se těší velké oblibě právě pro svou fantastickou chuť masa, a tak zpravidla postačí pouze sůl a pepř, případně čerstvé bylinky. Doporučujeme používat kvalitní sůl a čerstvě udrcený pepř v hmoždíři. Pokud je vám takto dochucené maso málo a máte rádi více chutí, doplnit jej můžete samostatně připravenou omáčkou nebo studeným dipem.

Příprava steaků - Chyba č.4: Ať se mi to hlavně nepřipálí

Nebojte se gril nebo pánev pořádně rozpálit. Aby zůstalo maso šťavnaté je potřeba ho nejdříve zprudka opéct z obou stran. Tím se nám maso zatáhne a vytvoří zároveň pěknou krustu. K otáčení doporučujeme použít grilovací kleště, s jejichž pomocí můžete pohodlně opéct i boky masa. Otočený steak nevracejte na stejné místo, má totiž nižší teplotu, než zbytek pánve. Optimální teplota na přípravu steaku je mezi 200 – 230 °C. Použijte pánev se silným dnem nebo gril s litinovým roštem, jedině ty udrží správnou teplotu po celu dobu přípravy!

Příprava setaků - Chyba č.5: Máme hotovo, můžeme krájet a pustit se rovnou do toho!

Došli jste už tak daleko, tak by byla škoda pokazit lahodný steak finálním krájením. Nechte ho chvíli odpočinout, aby vám nevytekla veškerá šťáva a tím neunikla nejlepší chuť. Pokud máte obavy, že vám steak vystydne, můžete ho přikrýt alobalem a nechat odpočítat až 10 minut. Vyplatí se to, uvidíte sami.

A něco navíc... Co se steaky nikdy nedělejte!

Nenaklepávejte.
Do masa nepíchejte nožem ani vidličkou.
Kvalitní maso nenakládejte do oleje.
Nesolte v průběhu pečení.

TIP: Pokud se vám steak nepodaří a máte ho tvrdý jako kus dřeva, nevěšte hlavu. Profesionální kuchaři se přípravě steaků učí i několik měsíců. Improvizujte a tuhé maso zachraňte dušením v omáčce, dokud se nebude pěkně rozpadat.