Velký průvodce: Jaká je nejlepší mouka na pečení

Vánoce jsou skoro tady. A s nimi i čas příprav a pečení nejrůznějších druhů cukroví. Víte, jaká je nejlepší mouka na pečení jednotlivých sladkostí a po čem sáhnout, když chcete připravovat o něco zdravější pokrmy? Všechno se dozvíte v našem praktickém přehledu.

Hrubá mouka

Hrubá mouka na pečení není příliš vhodná, při pečení ji používáme většinou pouze při vysypávání formy. Saháme po ní ale ve chvíli, kdy se chystáme na knedlíky, noky nebo těstoviny.

Polohrubá mouka

Připravujete kynuté knedlíky? V tom případě budete potřebovat polohrubou mouku. Je to také vhodná mouka na pečení, hodí se zejména na hladká litá těsta, například na bábovku. Dále ji využijete na zásmažky a polévky.

Hladká mouka

Klasická hladká mouka je na pečení skvělá, využívá se zejména na jemné, běžné a cukrářské pečivo. Můžete si s její pomocí připravit i sušenky a sladké oplatky. Skvěle se hodí do dortů, cupcakes nebo do vánočního cukroví.

mouka-na-pečení--1024x683

Celozrnná mouka

Celozrnná mouka se vyrábí ze všech druhů obilovin, a to včetně pšenice. Při její výrobě se namele celé zrno – mouka má díky tomu větší obsah vitaminů a vlákniny. Je to také skvělá mouka na pečení. Výborně ji využijete do sladkých i slaných pokrmů. Můžete s ní připravit nejen celozrnný chleba, ale také vynikající a zdravé celozrnné koláče.

Špaldová mouka

Jde o celozrnnou mouku, která se vyrábí z nešlechtěného druhu pšenice. Ten je velmi odolný a nemusí se hnojit. Mouka je díky tomu úplně bez chemikálií. Kromě toho obsahuje spoustu prospěšných látek, jako jsou hořčík, vitaminy skupiny B, draslík, vápník, zinek a mangan. Špaldová mouka má jemnou oříškovou chuť a je lehce stravitelná. Vychutnat si díky ní můžete lahodný špaldový koláč anebo využít špaldové vločky jako základ do zdravého müsli. Je to skvělá mouka na pečení bábovek, přípravu lívanců nebo palačinek.

mouka-na-pečení-vánoce

Bezlepková mouka na pečení?

Dá se péct z bezlepkové mouky? Pekaři tvrdí, že čím vyšší obsah lepku, tím lepší mouka. Co ale mají dělat ti z nás, kteří lepek konzumovat nemohou? Existují pro ně alternativy – a rozhodně nejde o méně kvalitní produkty. Bezlepkové mouky jsou speciální směsi pro bezlepkovou výživu a hodí se pro vaření i pro pečení. Připravit si z nich můžete bezlepkové kynuté moučníky, a vychutnáte si tak lahodné vánočky, bábovky i mazance. Bezlepková mouka na pečení vás zachrání, pokud do vaší kuchyně lepek nepatří.

Pohanková mouka

Bezlepková pohanková mouka se hodí pro výrobu těsta na lívance a palačinky. Je bohatá na vitaminy B1, B2, E a C, zinek, měď, selen a hořčík. Skvělá je také do vánočního cukroví. Pro lepší výsledek ji můžete zkombinovat v poměru 1 : 3 se špaldovou nebo bílou pšeničnou moukou.

Rýžová mouka

Na zahušťování je ideální mouka rýžová. Hodí se i na pečení, a to hlavně sladkých pokrmů. Připravit si z ní můžete parádní kaši. Rýžová mouka je čistě bílá a velmi dobře se s ní pracuje. Rychle se vstřebá a je jemná.

Kokosová

Kokosová mouka se vyrábí z kokosové dužiny, která zůstává po vylisování kokosového oleje. Je bohatá na vlákninu a bílkoviny, obsahuje vitaminy B1, B2, B6, E a C a také mangan, hořčík, vápník, železo a draslík. Je přirozeně bezlepková a pomáhá udržovat optimální hladinu cukru v krvi.

bezlepková-mouka-na-pečení
Díky našemu přehledu budete na pečení připraveni. Sáhněte po osvědčených klasikách nebo vyzkoušejte bezlepkové alternativy. V obou případech se můžete těšit na lahodné cukroví nebo jiné sladké dezerty.