Jak na dokonalé vánoční perníčky? Vyzkoušejte osvědčený recept

Počasí venku, ale i výzdoba, kterou začínáme potkávat v ulicích, nám napovídá, že už se pomalu blíží Vánoce. Každý si tento svátek spojuje s něčím jiným, ale určitě se shodneme na tom, že bez perníčků si je nedovedeme představit. Připravili jsme pro vás proto jednoduchý recept, podle kterého si vánoční perníčky připravíte snadno sami.

Medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení

Voní po medu a pohodě a často do svátečních dní vůbec nevydrží. Chystáte se na měkké perníčky poprvé? Anebo jen hledáte osvědčený recept, se kterým pečení půjde raz dva? S tím naším to zvládnete bez problémů.

Ingredience:

Perníčky

  • 140 g moučkového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce medu
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření

Postup:

1. Nejprve utřete cukr s oběma vejci a změklým tukem na pečení. Poté do směsi přidejte med a perníkové koření a dobře promíchejte. Pozor – medu nepřidávejte více. Ačkoliv to zní lákavě, ve větším množství by akorát způsobil, že by perníčky byly tvrdé.

2. Postupně přisypávejte mouku se sodou. Vypracujte těsto a nechejte asi půl hodiny odpočinout v lednici.

3. Znovu vytáhněte těsto a rozložte ho na vál. Rozválejte ho na silnější plát, ze kterého pomocí vykrajovátek opatrně vykrajujte různé tvary. Ty poté vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

4. Vánoční perníčky pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

5. Hotové perníčky ozdobte cukrovou polevou nebo rozpuštěnou čokoládou. Kreativitě se meze nekladou.

6. Medové perníčky jsou měkké hned po upečení. Budete proto pro ně muset najít hodně dobrou skrýš, aby se Vánoc dočkaly vcelku. Pokud se to podaří, můžete se těšit na voňavé a sladké svátky – přesně takové, na jaké se každým rokem těšíte.

Tip: Zkuste k válení těsta použít embosovaný váleček. Ušetříte si práci se zdobením, protože cukroví bude krásně vzorované.

 

vanocni-peceni-pernicky-e1510582815828