Hrnečkové lívance podle Jamie Olivera – Food revolution day

Někteří možná znáte Food revolution day! A i letos Jamie Oliver bojuje proti dětské obezitě!  V Chefparade jej pořádají již po 4. a jedním z receptů, který si děti budou připravovat, jsou právě tyto lívance. Jednoduché hrnečkové lívance, které bez problému zvládnou děti. Nepotřebujete váhu, stačí hrnek na měření mouky nebo mléka. Je to legrace a zabere to jen pár minut.

Ingredience na hrnečkové lívance podle Jamie Olivera:

Hrnčekové lívance

  • vejce z volného chovu/bio vejce
  • 1 hrnek mouky s kypřící práškem
  • (špaldová hladká mouka + 1 lžička kypřícího prášku)
  • špetka mořské soli
  • 1 hrnek mléka
  • 200 g borůvek
  • olivový olej
  • 4 lžíce bílého jogurtu

Příprava:

  1. Rozklepněte vejce do velké mísy, přidejte mouku s kypřícím práškem a špetku mořské soli.
  2. Vše promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Zlehka vmíchejte borůvky, část si nechte na ozdobu.
  3. Na nepřilnavé pánvi při střední teplotě rozehřejte ½ lžíce olivového oleje.
  4. Na pánev nalijte naběračkou těsto na malé lívanečky (1 naběračka na 1 lívanec), pozor musí být od sebe oddělené. Případně použijte lívanečník.
  5. Opékejte z každé strany dozlatova, asi 1 až 2 minuty.
  6. Opakujte, dokud nebudou všechny lívance hotové. Podle potřeby přilijte trošku oleje.
  7. Ještě teplé lívance přendejte na talíře, ozdobte kopečkem jogurtu a borůvkami.