Galettes alias slané palačinky ovládnou i vaši kuchyni

Oblíbili jste si palačinky a rádi byste je vyzkoušeli v nějaké nové variaci? A slyšeli jste už o galettes? Tyto slané palačinky mají svůj původ v krásné francouzské Bretani, odkud se rozšířily do celého světa a dnes si na nich můžete pochutnat i ve vlastní kuchyni.

Francouzi proslavili jak sladké palačinky, kterým říkají crêpes, tak i palačinky slané, přezdívané galettes. Od své sladké varianty se liší tím, že jsou slané a vyrábějí se z pohankové mouky, díky které mají světle hnědou barvu. Místo mléka se do těsta na slané palačinky přidává voda.

Sladké palačinky nebyly překvapivě první, které spatřily světlo gastro světa. Naopak to byly galettes, které jsou známé už více než 5 000 let. Zprvu se slané palačinky jedly jen tak, samotné. Dnes si k nim můžete dopřát nejrůznější přísady – podle své chuti a nálady

S čím galettes podávat?

Nejčastěji se slané palačinky plní šunkou, vejcem a sýrem. Vyzkoušet ale můžete také kombinaci se špenátem nebo do galettes přidat různé druhy uzenin, lososa, zeleninu nebo třeba cibulku dušenou v medu.

Recept na základní těsto na galettes

Na galettes budete potřebovat (množství na cca 6 palačinek):

  • 125 g pohankové mouky
  • 1 větší vejce
  • 200–250 ml vody
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce rozpuštěného sádla nebo másla

příprava_galettes_všeopečení-3

Postup:

  1. Nejprve vyšlehejte mouku s vejcem a poté do směsi opatrně přilévejte odstátou vodu.
  2. Těsto by mělo mít podobnou konzistenci, jako jste zvyklí u sladkých palačinek.
  3. Poté směs osolte a vyšlehejte.
  4. Těsto nechejte několik hodin uležet a na závěr do něj přidejte rozpuštěné sádlo nebo máslo a opět vyšlehejte.
  5. Tenké placičky smažte na pánvi potřené máslem.
  6. Po obrácení naplňte slanou palačinku vybranými přísadami, zabalte ji nebo ohněte po stranách, aby vám vznikl obdélník s otvorem uprostřed.

Ještě jste galettes nevyzkoušeli? Na nic nečekejte a připravte si z nich výbornou večeři, kterou si všichni okamžitě zamilují.