Domácí máslový croissant

Nadýchané, křehké croissanty jsou francouzskou specialitkou.  Máslový croissant skvěle chutná s marmeládou, čokoládovou pomazánkou, ale i obložený sýrem nebo šunkou, prošutem a nakrájenou zeleninou. Pravda, příprava je trochu zdlouhavá, ale výsledek stojí za to. Čím častěji je budete dělat, tím rychleji vám půjdou od ruky. Získáte zručnost a správné gryfy. Nebojte se a pusťte se s chutí do výroby. Máslový croissant si trochu námahy zaslouží!

Ingredience (asi 10 kusů):

Máslový croissat

  • 400 g hladké mouky 
  • 100 g celozrnné mouky    
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce sušeného droždí
  • 300 ml mléka
  • 15 g másla (rozpuštěného) nebo Ghee
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • pečící papír

Postup:

 

1. Mléko zahřejte v kastrůlku nebo mikrovlnné troubě tak, aby bylo vlažné. Přelijte do hluboké mísy. Pomalu, za stálého míchání, přisypte sušené droždí, sůl a cukr.
2. Obě mouky smíchejte dohromady a pak je po troškách začněte přisypávat do mísy. Stále míchejte. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo.
3. Těsto vyklopte na vál a rukama hněťte alespoň 10 minut.
4. Těsto vraťte zpátky do mísy, překryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočinout. Pak ho dejte alespoň na dvě hodiny odležet do lednice.
5. Mezitím si připravte máslovou placku. Máslo nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm a naskládejte je vedle sebe (přibližně do tvaru čtverce) mezi dva pečící papíry. Válečkem ho vyválejte na tenký plát a pak ho dejte ztuhnout do lednice.
6. Po dvou hodinách vyndejte z lednice těsto a na moukou posypané ploše ho rozválejte na tenký plát o trochu větší než je máslová placka.
7. Vyndejte z lednice máslovou placku, vyjměte ji z pečícího papíru a položte ji na těsto. Zabalte jako psaníčko, aby se vrstvy spojily a opět dejte asi na hodinu do lednice.
8. Vyndejte z lednice, rozválejte a opět zabalte. Dejte na 30 minut do lednice. Opakujte to celkem 3x.
9. Nakonec těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm, pomocí rádýlka nakrájejte do dlouhých trojúhelníčků a ty srolujte.
10. Každý máslový croissant položte na plech vystlaný pečícím papírem a nechte asi 90 minut dovykynout.
11. Předehřejte troubu na 180 °C.
12. Croissanty potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte asi 10 minut. Pak stáhněte teplotu na 160 °C a pečte ještě asi 80 minut, dozlatova.