Využijte slevu 200 Kč.Kód: VANOCE2018 - platí při nákupu nad 1000 Kč. Zadejte ho v prvním kroku Vaší objednávky.

Americké cookies: Kde se vzaly a jak si je připravit doma v 10 krocích?

Věděli jste, že americké cookies vlastně nepochází z Ameriky? A že první cookies vznikly náhodou? Traduje se, že jeden holandský kuchař potřeboval otestovat teplotu trouby, a tak do ní vložil kousek těsta, které připravil na koláč. Jakmile bylo upečené, testovací kousek ochutnal a první „cookie“ byla na světě.

Americké cookies? Ne tak úplně

Svůj první domov měly cookies v Holandsku, kde se jim přezdívalo koekje. Do Spojených států přivezli oblíbené sušenky přistěhovalí Holanďané, Britové a Skoti. Pekli sušenky nejrůznějších chutí a stylů a většinou jste podle nich poznali, z které původní domoviny cookies pochází. Dnes si je spojujeme zejména s jednou typickou chutí a říkáme jim už zažitým názvem americké cookies. Ty si můžete připravit i doma. Snadno a rychle.

Domácí americké cookies

Připravte pohoštění pro přátele anebo sladkou svačinu pro své ratolesti. Garantujeme vám, že v každém případě se po lahodných sušenkách jen zapráší.

Ingredience:

Americké cookies

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ½ lžičky sody
  • ½ lžičky soli
  • ¾ hrnku másla, rozpuštěného
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • ½ hrnku bílého cukru
  • půl lžičky vanilkové pasty nebo polovina vanilkového lusku
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 2 hrnky čokoládových peciček
Postup:

1. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, přichystejte si je proto alespoň hodinu předem.

2. Předehřejte troubu na 165 °C.

3. Nejprve smíchejte mouku se sodou a solí.

4. Do další mísy dejte rozpuštěné máslo, hnědý i bílý cukr a míchejte, dokud se ingredience nespojí.

5. Do směsi přidejte vanilkový extrakt nebo semínka z vanilkového lusku. Pak přidejte jedno celé vejce a jeden žloutek a vymíchejte dohladka.

6. Smíchejte tekutou a sypkou směs, aby vám vzniklo pevné těsto.

7. Přidejte čokoládové pecičky a promíchejte, aby byly rovnoměrně.

8. Jakmile máte těsto hotové, vytvarujte z něj kuličky o velikosti asi 3–4 cm a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky by od sebe měly být vzdálené zhruba 3 centimetry, aby se k sobě nepřilepily.

9. Pečte asi 15 až 17 minut nebo do zhnědnutí okrajů sušenek.

10. Sušenky nechte vychladnout a můžete mlsat.

Chcete mlsat zdravěji? Upečte si pohankové sušenky s goji podle našeho receptu.