13 druhů koření na pečení – od skořice až po levanduli

Správné koření dokáže při pečení udělat divy. Z nevýrazného dortu vykouzlí neodolatelnou pochoutku, zvýrazní aroma a přidá vynikající chuť. Připravili jsme pro vás přehled toho nejlepšího koření na pečení, se kterým můžete v kuchyni čarovat.

1. Skořice

Dovedete si představit jablečný závin nebo perníčky bez skořice? My také ne. Bez ní by ztratily svou typickou chuť a vůni, pro které je tolik milujeme. Skořice podporuje chuť k jídlu a má příznivý vliv na naše zažívání. Má také dezinfekční a antibiotické účinky a pomáhá při léčbě nachlazení. Skořice podporuje metabolismus, a tak je vhodná také při hubnutí. Zkuste ji přidat kromě pečení také do ovesné kaše nebo do jogurtu.

2. Muškátový květ

Muškátový květ je slupka, která obaluje tvrdou kůru muškátového oříšku. Na rozdíl od oříšku má jemnější chuť a sytě červenou barvu, která během sušení zesvětlá do oranžové. Má velmi výraznou vůni a používá se proto v malých dávkách. Skvěle se hodí do dezertů z krémového sýru, přidat ho můžete také do pudinků, pečiva a tvarohu.

3. Muškátový ořech

Muškátový oříšek pomáhá při zažívacích potížích, podporuje chuť k jídlu a působí proti křečím v břiše a nadýmání. Už po staletí se přidává do mnoha asijských jídel, a to slaných i sladkých. Má příjemnou vůni a kořeněnou chuť. Pozor ale na to, abyste to s muškátovým oříškem nepřehnali. Používejte toto koření na pečení pouze střídmě, protože ve větším množství může způsobit malátnost, ospalost a někdy i úzkost a vytržení z reality.

muskatovy-orech-1

4. Koriandr

Ačkoliv koriandr známe spíše ve spojitosti se slanými pokrmy, koriandr je také skvělým kořením na pečení. Hodí se do moučníků a sušenek, ale také do marmelád a společně se skořicí, hřebíčkem a kardamomem do perníků. Koriandr podporuje trávení, má protizánětlivé účinky a působí proti kašli i proti nadýmání.

5. Vanilka

Když se řekne koření na pečení, jistě si vzpomenete také na vanilku. Neodolatelné vanilkové aroma, které krásně provoní celou kuchyni, miluje snad každý. Vanilku skvěle využijete k dochucení smetany, krémů nebo pudinků a do vynikajících dezertů. Vanilka se krásně doplňuje s chilli, kardamomem, skořicí, hřebíčkem a šafránem. Působí proti únavě, uklidňuje nervy a pomáhá při horečce. Její vůně navozuje pohodu a klidnou atmosféru.

6. Anýz

Anýz léčí kašel, uklidňuje a zlepšuje trávení. Má sladce kořeněnou chuť, která připomíná lékořici a někomu i hašlerky s příchutí fenyklu. Díky svému výraznému aroma je anýz skvělým kořením na pečení, hodí se do pečiva, koláčů, cukroví a jablečných nebo hruškových kompotů. Anýz je také součástí perníkového koření.

anýz

7. Kakao

Máloco nám připomene idylické dětství tak rychle jako vůně kakaa. Ať už vám babička pekla kakaovou bábovku, nebo jste se rádi zahřáli u šálku horkého kakaa, určitě na jeho aroma vzpomínáte rádi. Už Aztékové věřili, že v kakau je obsažen duch boha, díky kterému nám kakao dodává energii a posiluje imunitu. Kromě toho je plné minerálů, vitamínů a antioxidantů. Přidejte ho do sladkých dezertů a vychutnejte si jeho specifickou chuť i vůni.

8. Hřebíček

Vánoční cukroví si bez hřebíčku nedovedeme představit. Jeho charakteristická vůně a chuť povýší každý sladký pokrm na gurmánský zážitek. Hřebíček podporuje chuť k jídlu, pomáhá při trávení a povzbuzuje krevní oběh. Hřebíček není jen koření na pečení, využijete jej také do vánočního punče či svařeného vína.

9. Zázvor

Zázvor je dokonalá superpotravina. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá při žaludečních a těhotenských nevolnostech a léčí rýmu a chřipku. Kromě toho snižuje cholesterol a podporuje redukci váhy. Využívá se hlavně v asijské kuchyni a krásně zvýrazní sladké pečivo a sušenky. Na pečení je nejlepší použít mletý zázvor.

10. Káva

Taková bábovka nebo tiramisu chutná s kávou hned jinak. Pokud zbožňujete vůni kávy, vsaďte na ni při pečení. Její aroma provoní vaši kuchyni na dlouhou dobu a chuť výsledného dezertu bude jednoduše neodolatelná. Použíž můžete buď mletou kávu nebo malý shot espressa

kava

11. Levandule

Nejenže krásně voní a vypadá, levandule dokáže také vylepšit sladké dobroty. Pokrmům dodá jemnou sladkou chuť a hlavně jedinečné aroma. Levandule pomáhá při nespavosti, zlepšuje trávení, uklidňuje a navozuje pohodu. Zkuste levanduli přidat do těsta nebo do krému na dort. Můžete použít sušenou levanduli nebo levandulový extrakt.

Tip: Připravte si domácí levandulový extrakt! Stačí do 200 ml vodky naložit hrst sušených levandulových květů a v uzavřené nádobě nechat uležet zhruba jeden měsíc. Poté stačí přecedit a můžete extrakt použít do pečení.

12. Badyán

Další oblíbené koření na pečení je badyán. Bez badyánu se rozhodně neobejdete při vánočním pečení. Využijete ho hlavně na perníkové dobroty a cukroví. Badyán posiluje náš organismus, podporuje dobrý spánek a pomáhá při svalových křečích.

13. Citrónová a pomerančová kůra

Citrónová a pomerančová kůra nemusí dezerty jen krášlit zvenku, nebojte se je použít i při pečení. Krásně zvýrazní chuť a aroma sladkých dezertů. Hodí se také do nejrůznějších kompotů a marmelád. Jen pozor, citrony a pomeranče bývají často chemicky ošetřené, pro vaření proto sáhněte po bio citrusech nebo kupte už zpracovanou kůru.

citronova-kura-1

Připravte si zásoby na pečení a zásobujte se kořením, které vám z obyčejných dezertů pomůže vytvořit gastronomickou pochoutku. Mnohdy stačí špetka a obyčejná buchta získá hned jinou chuť a výrazné aroma, které provoní vaši domácnost.